Svájcban január 6-án, a háromkirályok napján Dreikönigskuchent szokás enni. Ez egy édes kelt tésztából készült süti, ami kis cipócskákból áll. Az egyik kis gombóckába pici királyfigurát sütnek. Aki azt megtalálja, az lesz erre a napra a király(nő), azaz "uralkodhat" a családban, és felveheti a sütihez járó papírkoronát.
 |
Kép forrása: http://www.gesalzen-gepfeffert.ch/schweiz_02.html |
Mandulás háromkirályok-süti:
1 dl tej; 15 dkg cukor; 10 dkg élesztő; 210 g liszt; 1 csipet só, 1 tojás, 1 citrom lereszelt héja, 35 g vaj, 15 g mandulamassza; 30 g mazsola, vágott mandula
A lisztet, a tejet, az élesztőt és a cukrot összekeverjük. A tojást, a sót és a citromhéjat elkeverjük, és 3 perc múlva a tésztához adjuk. További 6 perc múlva hozzákeverjük a vajat és a mandulamasszát. A tésztát kíméletesen összegyúrjuk, majd alaposan belekeverjük a mazsolát.
Golyókat formázunk a tésztából. Az egyik lehet nagyobb, mint a többi, ugyanis az kerül majd középre. Az egyikbe elrejtünk egy műanyag királyfigurát. A golyókat szorosan egymás mellé tesszük. Enyhén kivajazott vagy sütőpapíros tepsibe tesszük a sütit. 1-1,5 órán át állni hagyjuk, majd megkenjük tojássárgájával és megszórjuk a mandulával. Közepes hőfokon megsütjük.